Смяна и съхранение на гуми

За да помогне на шофьорите с предизвикателствата на зимните условия производителят на автомобилни гуми Goodyear подготви серия от статии, които покриват всичко - от обяснението как да изберем зимни гуми до това как да подготвим автомобила за студени условия. Прочетете първата статия, относно как да сменим и съхраняваме гумите си.


Сменете зимните гуми сега, за останат тревогите далеч

Със зимата, която настъпва, е време да преминем на гуми, които са подходящи за зимни условия. И макар че зимните условия варират значително в различни региони - от екстремно сурови условия в северните страни, алпийските и планински райони до по-влажни и непредвидими зими в централните райони - автомобилните клубове се съгласяват, че зимните гуми увеличават сигурността значително и са "задължителни" в много региони на Европа и Северна Америка.


Посетете вашия дилър на гуми когато температурата падне до 7 градуса 

Когато зимата наближи, метеорологичните условия и съответно пътните условия започват да се променят значително. Кратък проливен дъжд, съчетан с падане на температурите може да направи пътищата хлъзгави и заледени много по-рано, отколкото очаквате. Неочакваният снеговалеж може да предизвика нестабилни пътни условия - от привидно сух до заледен и хлъзгав за секунди. "Правилото 7-градуса" на производителите на автомобилни гуми, което препоръчва клиентите да преминат на зимни гуми, когато температурата навън спадне до 7-градуса C, предлага добра насока кога да смените летните със зимни гуми.

Прогнозите за времето обикновено измерват температурата на нива 2 метра над земята. През зимата температурата на пътната настилка - и по-специално сутрин и късно вечер, върху мостовете или на сенчестите горски пътища, може да бъде доста под температурата на въздуха. Около тази температура, шофьорите внезапно могат да срещнат заледени, хлъзгави или кишави пътища. Освен че зимните гуми се представят значително по-добре от летните при ниски температури, зимните гуми имат и други характерни предимства, дори когато температурата на въздуха изглежда е над точката на замръзване. Следователно е важно, шофьорите да монтират зимните гуми през есента, преди температурите да паднат и да бъдат подготвени за зимата.


Правилното време за смяна увеличава пробега и живота на гумата

При ниски температури летните гуми се износват по-бързо, отколкото зимните, докато по-меката смес на протектора на зимните гуми като цяло се износва по-бързо през лятото. Смяната на гумите в точното време на годината не само подобрява поведението при шофиране, но и увеличава пробега и живота на гумата.


Правилно съхранение на летни гуми: съществена част от подготовката за зимата

Смяната на зимни гуми също означава, че летните гуми трябва да бъдат сигурно съхранени до пролетта. Повечето сервизи за гуми предлагат съхранение на гуми, като част от следпродажбеното обслужване. Като професионалисти в бранша, дилърите и сервизите са експерти в съхранението на гуми. Като част от тяхната услуга, те ще предложат почистване и инспекция на гумата за повреди, след което съхраняват гумите правилно до следващия монтаж.

Клиентите, каито предпочитат да съхраняват гумите вкъщи, могат да използват следните инструкции, за да са сигурни, че техните гуми ще останат в добро състояние през студените зимни месеци:

  • Проверете вашите летни гуми за повреди, преди да ги складирате. Проверете за потенциални спуквания па протектора или страницата, които могат да бъдат предизвикани от остър предмет или бордюри.
  • Преди да складирате гумите, маркирайте тяхната позиция на автомобила преди демонтажа: предна лява и дясна, задна лява и дясна. Можете да смените местоположението им през пролетта и да размените предните със задните, с което да осигурите равномерно износване.
  • Съхранявайте гумите на хладно, тъмно и сухо масто, където няма да имат досег с масло, гориво или смазочни материали.
  • Оставете всякаква остатъчна влага да се изпари.
  • Увеличете налягането в гумата с 0.2 бара, преди да ги складирате.
  • Ако гумите са демонтирани от джантата, съхранявайте ги изправени вертикално.
  • Напомпайте гумите с правилното налягане, когато ги използвате отново.
Обратно в списъка

Абонирай се за нашия E-mail бюлетин: