Летни гуми

Летните гуми осигуряват на автомобила търсеното представяне в летните месеци.

Сместа на протектора, от която са съставени летните гуми, е относително по-твърда, но има свойството да омеква при по-висока температура. Освен това, тя съдържа специални слепващи агенти, осигуряващи сцепление дори в условия на проливен дъжд. По този начин летните гуми се адаптират както към сухи, така и към мокри пътни настилки. В допълнение, летните гуми са конструирани със специални канали, чиято роля е да отвеждат водата при дъжд и така да минимизират аквапланинга.

Шарката на протектора на летните гуми е по-стандартна - изградена от блокчета, които осигуряват контакта с пътя и влияят върху управлението и спирачния път. Обичайно тя се състои от по-плитки и прави канали и твърди непрекъснати ребра, осигуряващи контакта със земната повърхност. Тази шарка осигурява повече стабилност по време на завой, спиране и ускоряване. В допълнение, дизайнът на протектора на летните гуми гарантира по-добра икономия на гориво в топло време, заради по-твърдата им конструкция и по-малкото триене.

Благодарение на специалния си състав и шарка на протектора, единствено летните гуми могат да гарантират достатъчно ниво на сцепление и стабилност на автомобила върху сух и мокър път при температури над 7 градуса. 

Летните гуми не са подходящи за употреба в зимни условия. В техния състав, в сравнение със зимните гуми, съдържанието на естествен каучук е по-малко и при ниска температура те се втърдяват, което води до загуба на сцепление и създава сериозен риск за автомобила и пътниците в него.

Пример за отлична лятна гума е предлаганата от Примекс Hankook k125 Ventus Prime 3, награждавана няколкократно от немското специализирано издание Autobild заради „образцово поведение на мокра и суха настилка, прецизни реакции на кормилното управление, къс спирачен път на мокра и суха настилка, приятен комфорт на возене, добро съотношение цена/качество“.

Разгледайте пълната гама от гуми за летния сезон.

Абонирай се за нашия E-mail бюлетин: