В Детройт Michelin представи гума, която става по-добра с износването

При износване на гумите те губят сцеплението си с мокрия път заради намалената дълбочина на протектора. На международното автомобилно шоу в Детройт миналата седмица Michelin представи гума, чието съпротивление с влажен терен се подобрява с износването й – благодарение на специални канали, които се разширяват при дъжд, и в комбинация със специална каучукова смес за мокри условия. 

Разширяващите се каналчета на Michelin Premier A/S са разположени в четири основни канала, които обикалят периферията на гумата и спомагат за отстраняване на водата между контактната повърхност и пътя. Докато съществуващите гуми използват V-образни канали, които стават по-плитки и по-тесни при износването им, каналчетата на PremierA/S са направени така, че са по-широки в основата на протектора, отколкото на повърхността на гума. Когато гумата се износва, празната площ на повърхността се увеличава, за да компенсира частично намалената дълбочина.

Увеличеното сцепление при Premier A/S е функция колкото на шарката на протектора, толкова и на специфичната каучукова смес. Сместа съдържа значително количество силициев диоксид – свързващ агент, подобряващ сцеплението върху мокро, и слънчогледово олио, благодарение на което се подобрява еластичността на гумата при по-ниски температури.

Premier A/S ще е налична от пролетта на 2014 година, първо на американския пазар. Гумата ще се произвежда в 32 размера от 15 до 18 цола. От Michelin твърдят, че са в преговори с пет производители на автомобили, за да използват гумата за оригинално вграждане в техни модели от 2015 година.

Обратно в списъка

Абонирай се за нашия E-mail бюлетин: