По-широки или по-тесни гуми?

Немският автомобилен клуб ADAC направи тест за поведението на автомобила с гуми с различна широчина, съобщават от automedia.bg. Целта е да се отговори на въпроса дали по-широките или по-тесни гуми са по-добро решение за автомобила.

Най-общо резултатите показват, че по-широките гуми позволяват на автомобила да има по-добро поведение на пътя, но за сметка на това отнемат от комфорта. По-тесните гуми помагат за по-нисък разход на гориво и се държат по-добре при опасния аквапланинг. При теста в ADAC използват пет комплекта гуми с различна широчина, с които екипират един автомобил. По-широките гуми дават по-голяма сигурност при суха и при мокра повърхност, като спирачният им път при спиране от 100 км/час е средно с 5.2 метра по-къс от този на по-тесните гуми.

Докато автомобилът, екипиран с гуми, имащи размери 185/65 R15T се нуждае от 41 метра за да спре, когато е „обут” с гуми с размери 225/40 R18Y спира след 35,8 метра. Подобни разлики експертите на ADAC измерват и при спирачен път на мокър участък.

С едно малко, но важно изключение – при аквапланинг, когато при много вода автомобилът започва да „плава” по пътя, по-добре се държат автомобилите с по-тесни гуми. С широките гуми автомобилът изпада в сложна ситуация и започва да изпитва аквапланинг при скорост от 69 км/час. Когато е „обут” с тесни гуми това се случва при скорост над 80 км/час.

По-тесните гуми се оказват по-добри и при сравняване на комфорта в автомобила и шума в купето. По-тесните гуми, имащи по-малка повърхност, която изпитва съпротивлението на пътя, подсигуряват и по-нисък разход на гориво. Техниците от ADAC измерват по-висок разход на гориво при по-широките гуми с около 2.5%.

Когато колата бъде ускорена до 100 км/час тя се изключва от скорост и се измерва кога скоростта ще спадне до 80 км/час. Когато тествания автомобил е с по-тесни гуми с размер 195 мм, скоростта спада до 80 км/час след 394 метра. Когато тествания автомобил е с по-широките гуми с размер 225 мм, това се случва след 359 метра.

В крайна сметка теста на ADAC позволява да се направят няколко извода, а вие можете да избирате сами – тесни или широки гуми.

Широки гуми:

  • Подсигуряват по-добро поведение на пътя
  • Позволяват по-къс спирачен път

Тесни гуми:

  • По-добро поведение при аквапланинг
  • По-нисък шум и по-добър комфорт в колата
  • Подсигуряват по-нисък разход на гориво
Обратно в списъка

Абонирай се за нашия E-mail бюлетин: