Да направим правилния избор

ук е новата история от Winter Tire Series: Не карайте с летни гуми по зимни пътища. Прочетете, за да научите защо всесезонните гуми, могат да бъдат алтернатива на зимните гуми и открийте как да направите правилния избор на гуми.

Зимните условия варират значително в цяла Европа и във всички части на света. От дългите леденостудени зими в Скандинавия, алпийски и планински райони, до умерените, мокри и непредсказуеми зимни условия в Централна Европа и по-мекия климат в Югоизточна Европа.

Правилния избор на гуми, може не винаги да изглежда прост или разбираем. Много критерий, не само климатични или географски погледнато, но също начина на шофиране, автомобила, дистанцията и финансовата ситуация трябва да бъдат взети предвид, за да се направи коректния избор на гуми.

“Решаващо е шофьорите да запомнят, че липсата на решение е най-лошото решение,” казва Пол Жостен, Goodyear директор маркетинг, Автомобилни гуми Europe Middle East and Africa. “Шофирането с грешно подбрани гуми може да има основно влияние върху поведението на автомобила -- през зимата бихте могли да затънете в снега, да предизвикате задръствания и дори инцидент. Аз само мога да посъветвам потребителите, да мислят за избора на техните гуми, все пак гумата е единствената част от автомобила която го държи в контакт с пътя,” заключава Жостен.

Goodyear предлага различни видове гуми, в зависимост с потребностите на клиента. Вглеждайки се в предстоящия зимен сезон, потребителите могат да избират измежду зимни гуми, шиповани зимни гуми или всесезонни гуми. Докато шипованите зимни гуми са позволени съмо в определени страни с екстремни зимни условия, като Скандинавия, Русия и Украйна, всесезонните гуми могат да бъдат опция за страни с не толкова тежки зимни условия. “Разглеждайки страни като Германия – с потенциално сурови зимни условия във всички части на страната, 9% от всички германски автомобилисти, все още не заменят летните със зимни или всесезонни гуми, което означава 3.4 милиона коли по германските магистрали и пътища все още шофират с летни гуми, според ABH Umrüststudie Spring 2009.
Специално за тези шофьори, всесезонна гума като Goodyear Vector 4Seasons e много по добра опция, отколкото лятната гума”, каза Жостен. “Шофирането с летни гуми през цялата година в регион с потенциал за сурова зима е предпоставка за истински проблем, не само за водача, но и за останалите участници в движението,” каза Жостен.

За региони с по-меки зими, всесезонните гуми камбинират удобството на липсата на смяна на гумите мужду сезоните, с ползите от наличието на добри гуми за всички преобладаващи сезони и пътни условия - по всяко време на годината.
Експертите в индустрията се съгласяват: зимните гуми са решаващи за региони със сурови зими и пътни условия. Също за равни, непланински региони с регулярен снеговареж и температури около и под 0 C/32 F, зимни гуми трябва да бъдат поставени, но все пак и всесезонните гуми могат да бъдат добра алтернатива.

Във вземането на правилното решение за зимни гуми, потребителите трябва да запитат себе си с няколко въпроса и да се консултират с търговеца на гуми:

  • Имам ли нужда от кола по всяко време на деня, във всички възможни зимни условия, или мога да я остовя вкъщи при необходимост и да използвам друг превоз?
  • Изминавам ли много километри всяка година?
  • Шофирам ли мощна и спортна кола с много конски сили?
  • Спортен шофьор ли съм, който иска най доброто поведение по всяко време?
  • Шофирам ли в повечето време в градски условия или често шофирам по извънградски пътища, които не се почистват от сняг регулярно?
  • Шофирам ли в алпийски и планински райони за зимни спортове?
  • Трябва ли да разчитам на автомобила за важни бизнес пътувания или други важни дейности?
  • Имам ли намерение да сменям гумите си в началото и в края на зимата или предпочитам да го избегна?

“Отговорите на тези въпроси ще помогнат на търговеца на гуми да определи най-добрите гуми за всеки специфичен потребител,” казва Пол Жостен. “Какъвто и избор да направят водачите и зимните гуми на Goodyear и Goodyear всесезонни гуми са отличен избор за предстоящия зимен сезон. Важно е автомобилистите да не шофират с летни гуми през зимата в региони със зимни пътни условия”, завършва Жостен

Winter Tire Series

За да помогне на шофьорите да се справят с предизвикателствата на зимните условия, Goodyear предлага серия от статии, подготвени от Goodyear EMEA, които покриват всичко от обяснението как да изберем зимни гуми или да подготвим амтомобила за зимните условия, до интервюта с екипи по разработване на зимни гуми и тестващи отбори. Сериите също представят нови леки и тежкотоварни гуми, които са представени тази година.

Обратно в списъка

Абонирай се за нашия E-mail бюлетин: